[et_pb_section bb_built=”1″ fullwidth=”on” specialty=”off” transparent_background=”off” background_color=”#009089″ inner_shadow=”on” parallax=”off” parallax_method=”off” next_background_color=”#ffffff”][et_pb_fullwidth_header admin_label=”Fullwidth Header” title=”Risicomanagement in de praktijk” background_layout=”dark” text_orientation=”left” content_max_width=”100%” background_color=”rgba(255, 255, 255, 0)” /][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ transparent_background=”off” background_color=”#ffffff” inner_shadow=”on” parallax=”off” parallax_method=”off” prev_background_color=”#009089″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.15″]

Inhoud training

In vier sessies wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden in de vorm van een gemodereerde discussie interactief kennis en eerste praktische ervaringen opgedaan. Inbreng van eigen ervaringen is uitdrukkelijk gewenst. We maken een tour d’ horizon langs een aantal elementen van het risicomanagement. Aan het eind van de sessie bent u in staat de besproken risicomanagementelementen in de praktijk om te zetten.

Risk Management Frameworks

 1. ERM Frameworks:
  • COSO ERM 2004 en 2016
  • ISO 31000
  • ERM elementen in de banken- verzekeringsregulering
 2. Risico categorieën
 3. Bruto en netto risico’s
 4. Implementatie van de risicofunctie

Risk Identification and -Assessment

 1. Risico identificatie voorbereiden
 2. Risico identificatie uitvoeren
 3. Risico-Assessment voorbereiden
 4. Risico Assessment uitvoeren
 5. Biases herkennen en negatieve invloed vermijden
 6. Risk Reporting

Risk Management Alternatives

 1. De vier alternatieven:
  • Mitigeren
  • Vermijden
  • Transfereren
  • Accepteren
 2. Risicomanagement is keuze

Risk Cultures

 1. Risicocultuur ontwikkelen
 2. Risico appetite implementeren

Doelgroep en vooropleiding

De training is bedoeld voor Senior Managers in de First Line, Risicomanagers, Adviseurs, externe Accountants, internal- en operational Auditors.

Leerdoelen

Risicomanagement omzetten naar praktijk vormt nog altijd een echte uitdaging. Daarbij maakt het weinig uit of u in de eerste lijn verantwoording draagt, of in de tweede lijn risicobeleid en -methoden omzet. Het blijft belangrijk de mogelijkheden en de tekortkomingen van methoden en instrumenten te leren kennen.
Desalniettemin, na deze training bent u in staat:

 1. De elementen te bepalen die een succesvolle implementatie van risicomanagement in organisaties garanderen
 2. De gevaren te signaleren rondom de implementatie van risicomanagement
 3. De kunst te begrijpen op het meenemen van mensen in de implementatie dan wel in de regelmatige uitvoering van de risicomanagementprocessen.”

Docent

Deze training wordt verzorgd door Dr. Gerrit Jan van den Brink RA.
Gerrit Jan is CFRO van Standard Life in Duitsland en Oostenrijk. In deze functie verantwoordt hij de eenheden Finance, Risk & Compliance en Legal. Hij is medeverantwoordelijk voor alle strategische projecten. Voorheen was Gerrit Jan werkzaam in verschillende adviesfuncties voor de financiële – en energie branche op het gebied van longevity, operational, market en business risk. Deze functies oefende hij uit als Managing Director van een eigen onderneming en als Principal binnen Accenture. Daarvoor werkte hij ca.19 jaar binnen het bankwezen als lid van het management team, head of operational risk, CFO, Financial Controller en internal auditor. Hij was ook lid van de kredietcommissie. Gerrit Jan promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is registeraccountant en lector aan verschillende universiteiten in Duitsland en Nederland. Hij is Academic Director aan de Goethe Business School in Frankfurt am Main en geeft regelmatig training op het gebied van risk management, product management en audit topics.

Prijs, locatie en data

Deze training bestaat uit vier avonden, geeft recht op 16 PE-punten en kost € 1.000,- ex BTW per persoon. Het is niet mogelijk op individuele avonden in te schrijven. De trainingslocatie is BCN te Utrecht op de Daltonlaan 100, ‘s avonds van 18.00 – 22.00 in het najaar van 2018 (exacte data volgen snel).

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]