[et_pb_section bb_built=”1″ fullwidth=”on” specialty=”off” transparent_background=”off” background_color=”#009089″ inner_shadow=”on” parallax=”off” parallax_method=”off” next_background_color=”#ffffff”][et_pb_fullwidth_header admin_label=”Fullwidth Header” title=”Bestuurdersaansprakelijkheid” background_layout=”dark” text_orientation=”left” content_max_width=”100%” background_color=”rgba(255, 255, 255, 0)” /][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ transparent_background=”off” background_color=”#ffffff” inner_shadow=”on” parallax=”off” parallax_method=”off” prev_background_color=”#009089″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”]

Aanspreken van de bestuurder: Wat u als accountant moet weten   Bestuurdersaansprakelijkheid is tegenwoordig een hot item. Bestuurders kunnen worden aangesproken op hun beleid en besturing van de onderneming door schuldeisers en andere belanghebbenden of in geval van faillissement door de curator.  Als accountant kunt u zijdelings betrokken worden bij de juridische gevolgen van bestuurdersaansprakelijkheid, bijvoorbeeld als uw controledossiers worden opgevraagd. Ook kunt u zelf (tucht)rechtelijk aangesproken worden voor de schade geleden als gevolg van het handelen van bestuurders en commissarissen dat door u als accountant opgemerkt had moeten worden, of wordt u zelf als feitelijk beleidsbepaler aangesproken voor kennelijk onbehoorlijk bestuur. Wat is bestuurdersaansprakelijkheid en op welke gronden kan een bestuurder aansprakelijk worden gesteld? De docenten nemen u mee in de wereld van bestuurdersaansprakelijkheid waarbij zowel de juridische als financiële aspecten van bestuurdersaansprakelijkheid worden uiteengezet. Ook leert u hoe u zelf signalen van bestuurdersaansprakelijkheid kunt herkennen.

Inhoud training

De cursus omvat drie avonden en is opgesplitst in 3 onderwerpen:

Avond 1: Onbehoorlijke taakvervulling, mr. Joost van Berk
Op de eerste avond worden de belangrijkste juridische en financiële aspecten van bestuurdersaansprakelijkheid behandeld bij ondernemingen die niet zijn gefailleerd. De docent gaat in op de aspecten onbehoorlijke taakvervulling, wanprestatie en onrechtmatige daad en zal aan de hand van meerdere praktijkcases laten zien hoe bestuurdersaansprakelijkheid buiten faillissement wordt vormgegeven.

Avond 2: Persoonlijke zekerheden en kennelijk onbehoorlijk bestuur, Drs. Gert Romme MSc
In de financieringspraktijk spelen persoonlijke zekerheden zoals borgtocht en hoofdelijke aansprakelijkheid een belangrijke rol. Bij de verstrekking van (her)financieringen aan ondernemingen verlangen banken dikwijls dat groepsvennootschappen of de DGA zich ‘garant’ stelt voor verplichtingen jegens de bank. In de praktijk wordt dit veelal gegoten in de vorm van hoofdelijke aansprakelijkheid en borgtocht. Wat zijn de verschillen en consequenties van deze persoonlijke zekerheden? Tevens neemt de docent u mee in faillissementspraktijk waar een curator een bestuurder persoonlijk aansprakelijk kan stellen op grond van kennelijk onbehoorlijk bestuur. Wat zijn de consequenties hiervan en hoe kan een bestuurder zich hiervan disculperen?

Avond 3: Functioneren, disfunctioneren en wanbeleid, drs. Heske van Eyck van Heslinga MMC
Op de derde avond wordt ingegaan op aspecten die samenhangen met het functioneren en disfunctioneren van bestuurders. Wat is het verschil tussen disfunctioneren en wanbeleid. Wat zijn disfunctionele gedragspatronen van bestuurders en hoe zijn die te herkennen voor accountants. Op welk moment moet een accountant overgaan tot het informeren van het toezichthoudend orgaan van de rechtspersoon.  Aan de orde komt ook het  Enquêterecht. Hoe gaat het in zijn werk en welke partijen kunnen een procedure bij de Ondernemingskamer starten. Op welke wijze kan de accountant betrokken worden in een enquêteprocedure.  Een ervaren OK-functionaris zal u aan de hand van een aantal praktijkcases inzicht bieden in de gang van zaken bij de Ondernemingskamer.

De docenten

Heske van EyckHeske van Eyck van Heslinga heeft als bestuurder, commissaris en consultant 30 jaar ervaring met het begeleiden en leiden van bedrijven in transitie. Zij was onder meer Managing Director van Berenschot en Holdingdirecteur van Conquaestor. Sinds 2009 wordt zij via Ondernemingskamer (Gerechtshof Amsterdam) aangesteld als bestuurder, waar een vermoeden is van onbehoorlijk bestuur.

 

[/et_pb_text][et_pb_text background_layout=”light” text_orientation=”left” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”]

Joost van Berk

Joost van Berk is advocaat bij de Mul Zegger Advocaten, gespecialiseerd in financieel- en ondernemingsrecht en een ervaren pleiter in de rechtszaal. Met ingang van januari 2015 is Joost tevens hoofddocent jaarrekeninglezen voor de Beroepsopleiding Advocaten.

 

[/et_pb_text][et_pb_text background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.15″]

Drs G.C.C.J. (Gert) Romme is één van de kerndocenten bij oPEn Campus. Hij heeft jarenlange praktijkervaring als bankier, consultant en investeerder in het midden- en grootbedrijf. Daarnaast verzorgt hij vele (maatwerk)opleidingen op het gebied van onder andere recovery management, strategie en financieren voor zowel accountants, controllers, bankiers als ondernemers.

 

Vooropleiding

De trainingen vereisen geen specifieke vooropleiding. Wel wordt studiemateriaal toegestuurd. De deelnemers worden geacht dit materiaal ter voorbereiding door te nemen. De bijeenkomsten hebben een studiebelasting van vier uur.

Prijs, locatie en data

Deze training bestaat uit drie avonden, geeft recht op 12 PE-punten en kost € 750,- ex BTW per persoon. Het is niet mogelijk op individuele avonden in te schrijven. De trainingslocatie is BCN te Utrecht, ‘s avonds van 16.30 – 20.30 op de volgende data: 23, 30 oktober en 6 november 2018.

INSCHRIJFBUTTON

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]